FICHA BOTÁNICA

Llidoner o Lledoner

P1080262-1

Nom científic: Celtis australis

Nom comú: Llidoner, Lledoner o Llironer

  • Què és un Llidoner?

El Llidoner es un arbre caducifoli amb l’escorça llissa, grisenca, de fins a 30 m. d’alçada i aspecte globós, freqüent ment plantat a la vora de la casa de molts horts per la ombra que procura, existint actualment exemplars enormes a tota la comarca.

  • Quina és la seua època de floració?

Floreix quant encara perduren els freds de l’hivern i desprès mamprèn a traure les fulles, fins la tardor que ja amb el fruits madurs comencen a desfullar se preparant se per la època mes freda.

(Imatge del fruit del Llidoner)

Del Llidoner s’empren fonamentalment les rames per fer mànecs de ferramenta del camp, per això en vorem de vegades alguns exemplars amb el tronc tallat a poca altura per afavorir el creixement de rames laterals que en tindre un diàmetre adequat es Imagen relacionadatallen i es treballen per donar los la forma que interesse, feina que encara podem observar a alguns tallers a la Vall de Cofrents, on son objecte de cultiu per a aquesta ocupació.

També es varen emprar les fulles per alimentar els cucs de seda quant no en hi havia prou de morera, els fruits, ben madurs son mingibles, encara que tenen poca carn, però son bons com a llepolia i recorde com dels pinyolets fèiem munició per a llançar les bufant a través d’un canutet de canya quant érem menuts.

Les fulles i els fruits immaturs es poden emprar en casos de diarrea i també en alguns casos de menstruacions excessives en forma de bullitòri.

SITUACIÓ

A Espanya és relativament freqüent en tot el vessant mediterrani, Andalusia i Extremadura, i menys abundant a Castella-la Manxa i Aragó, apareixent a Madrid, Castella i Lleó i en els Arribes del Duero.

Resultado de imagen de fruto del lledoner

 

Vídeo explicatiu sobre el Llidoner

Deja un comentario